Menu

Alternativa behandlingsmetoder mot migrän

Idag är migrän dessvärre ett vanligt fysiskt tillstånd som många har upplevt. Likt många andra medicinska tillstånd förekommer migrän och migränanfall i olika grader. Tillståndet och dess symtom är mycket individuellt vilket dessvärre i regel bäddar för generella och allomfattande behandlingsmetoder. Detta behöver inte nödvändigtvis vara något negativt men ju större behandlingsgrupp desto mer samfälld brukar behandlingen vara och innebär därmed bristande möjlighet att anpassa sig efter individuella behov. Enligt studier och undersökningar råder det idag inget tvivel om att en stor del av den grupp som lider av migrän inte upplever önskad effekt av sin medicinering. Och likt andra läkarvetenskapliga områden finns det utrymme för att spekulera kring alternativ.

Orsaker till migrän
Migränanfall utgörs vanligtvis av extrem huvudvärk koncentrerad över tinning, panna och ögon. Enligt medicinska studier kopplas dessa symtom ofta till störningar i det autonoma nervsystemet vilket kan påverka stora delar av kroppen även om smärtan är centrerad runt huvud och ansikte. Vad som utlöser denna typ av smärta kan dels bero på genetiska orsaker men även miljörelaterade och utomstående orsaker. Vanligtvis förknippas både huvudvärk och migrän med stress, sömnbrist och dålig blodcirkulation.

Kiropraktik mot migrän
Kiropraktik är en fysisk rehabiliteringsbaserad behandling som främst omfattar förebyggande av smärtor eller ytterligare smärtor i rygg och ryggrad. Kiropraktik utvecklades i slutet av 1800-talet och har utövats främst under privata regimer då metoderna ännu inte har fått någon medicinsk bevisning. Dock har många patienter själva erfarit goda effekter av metoderna som används vid kiropraktik och det har bland annat fastställts att blodcirkulationen i kroppen ökar. Detta är något som är av stort intresse vad gäller forskning av alternativa behandlingsmetoder mot migrän då bristande blodcirkulation i regel är en ledande orsak till smärtorna. Mycket forskning har även pekat på att huvudsmärtor är direkt kopplade till spänningar i nacke och rygg vilka kan behandlas effektivt via kiropraktik.

Om man lider av migrän och återkommande migränanfall kan det därmed vara av god idé att uppsöka en kiropraktor. Vanligtvis finns de i många städer och samhällen via privatmottagningar och liknande. Man kan exempelvis söka efter kiropraktor Stockholm och få resultat på en gång.