Menu

Tandblekningsprodukter kan vara farliga

Det blir allt mer populärt att på olika sätt bleka sina tänder, för att få det där vita, glänsande Hollywood-leendet. Det är dock inte helt riskfritt att genomgå den behandling som krävs för att uppnå detta leende. Det blev tydligt i juni i år, då Läkemedelsverket varnade för en tandblekningsprodukt på marknaden – Crest 3D White Dental whitening strip supreme flexit – för att den innehöll för höga halter av väteperoxid. Det handlade inte heller om små marginaler: tandblekningsremsorna, som alltså är tänkta att appliceras på tänderna, innehöll hundra gånger mer väteperoxid än vad som bedöms som säkert, och vad som är lagligt – den lagliga gränsen är 0,1 % väteperoxid, och produkten innehöll 10 %. Detta gör att produkten inte bara är osäker, utan också olaglig enligt förordning 1223/2009 om kosmetiska produkter.

Trots detta går det inte att förbjuda att produkten säljs, eftersom det inte går att spåra den verksamheten som ligger bakom hemsidan där den finns till försäljning. Det är således upp till konsumenterna att vara försiktiga, och först kontrollera de tandblekningsprodukter de köper.

Vill man vara säker på att ens tandblekning utförs korrekt bör man därför alltid vända sig till en tandläkare, som utför behandlingen. Då kan man njuta av vita tänder utan att oroa sig för att man har skadat dem i processen.