Menu

2018: Springmaskens år

Sent i somras började oroliga föräldrar märka en tråkig trend när deras barn började drabbas av springmask (mask i magen). Då springmask smittar sprids det väldigt fort mellan dagisbarn, som gärna glömmer tvätta händerna och sedan slickar på fingrarna. I år är springmasksepidemin rekordhög och medicinen har tagit slut till småbarn till föräldrarnas förfäran. Många börjar alltså tänka en gång extra, innan de klickar hem sexleksaker för fortsatt fortplantning. Dessa maskar är nämligen inte kul att ha och göra med, både som drabbad och designerad vårdnadshavare.

Vad är springmask?

Springmasken är ett djur som infekterar tarmsystemet hos människan. Det är alltså en form av tarmparasit, som även ingår i gruppen rundmaskar. Maskarna som är ungefär 1 cm långa, är vita och tunna.

De första symtomen på Springmask är att det kliar i rumpan, främst under kväll och natt. Detta kan sedan utvecklas till en nästan outhärdliga klåda. Om du upplever något av följande, kan du eller ditt barn lida av springmask:

  • Att det kliar i rumpan
  • Att det kliar i ändtarmen
  • Att du upptäckt vita, trådtunna maskar i avföring
  • Att underlivet blivit irriterat och rött till följd av infektionen

Det kan vara värt att notera att infektionen under ett tidigt stadium kan existera utan märkbara symtom. Om exempelvis ett barn klagar på att det kliar i rumpan kan det vara värt att kolla upp. Klåda i ändtarmsöppningen kan även bero på flera saker. Du måste därför ha sett maskarna för att kunna påbörja en medicinering av springmask. Annars riskerar du att den egentliga orsaken och diagnosen eskalerar.

Hur smittar springmask?

Springmasken smittar genom att man får i sig dess ägg i munnen. Äggen blir sedan till larver i magen, och kryper sedan nedåt i tarmsystemet och utåt i ändtarmen – där nya ägg bildas. Springmasken smittar via händer, fingrar och saker. Det kan handla om underkläder och leksaker. Som tidigare nämnt så är barn mer drabbade av springmask, då de inte har fått in samma hygienrutiner som vuxna. Det är därför viktigt att föräldrar lär barn att tvätta händerna efter att de exempelvis gått på toa eller kliat sig i rumpan, så att bakterier och ägg inte sprids in i munnen igen, eller till andra i omgivningen.

Om du upptäcker att ditt barn har springmask kan det vara bra att låta hela familjen ta medicin för ändamålet. Vilka mediciner det handlar om tar jag upp nedanför.

Behandling av springmask

Människor som väger mer än 10 kilo, kan ta det receptfria läkemedlet Vanquin. Detta innebär att både vuxna och barn kan inta denna medicin. Det finns även flytande läkemedel för de som har svårt att svälja tabletter och det heter Vermox. Den medicinen ska bara intas av barn äldre än 2 år, eller yngre barn som övervakas av läkare som godkänt användandet.

Utöver medicinering är hygienen viktig. Om ditt barn har springmask är det viktigt att ta dagliga duschar, där noga rengöring med milda tvålar är en del av processen. Detta gäller såklart även dig som förälder om du drabbas. Men förhoppningsvis har du duschrutinen i gång redan.