Menu

Medicinska nyheter 2019

Den medicinska vetenskapen står möjligtvis inför en revolution, och den stavas förmodligen CRISPR – vilket vi återkommer till. Vid sidan av den lovande, och kanske skrämmande tekniken finns

dock andra stora nyheter att ta del av. Vad som följer är en lista över några av de mest innovativa medicinska möjligheterna år 2019.

Mobil hälsa

Mobil hälsa är egentligen inte en nyhet för år 2019. Man har vid det här laget kunnat få medicinsk hjälp via mobiltelefonen under några års tid. Det här är dock året då tjänster av det här slaget har exploderat. Med hjälp av appar finns nu möjligheten att möta en läkare ansikte mot ansikte i mobiltelefonen och för denne att bedöma ditt sjukdomstillstånd, skriva ut recept och ge remisser. Det finns till och med tjänster för specifika sjukdomar. Artros är en reumatisk sjukdom som påverkar lederna och som kan göra det otroligt tufft att röra sig i den utsträckning man behöver. Hos Jointacadamy kan du få hjälp av legitimerade fysioterapeuter att sätta ihop ett rehab- eller träningsprogram som kan göra det enklare att leva med sjukdomen. Det går också att få enkla och skräddarsydda träningslösningar via mobilen, exempelvis program för artros knä eller andra jobbiga tillstånd.

CRISPR

CRISPR står för Clustered Regularly Interspaced Short Palindromic Repeats. Vad är då detta? Det är den mest avancerade tekniken för genmanipulation hittills. Tekniken befinner sig fortfarande i barndomen och exakt hur stor kapacitet den har vet vi inte ännu – bara att potentialen är enorm. Det finns bland annat hopp för att tekniken ska låta oss utrota sjukdomar som HIV och cancer. Med det sagt är CRISPR, som all genmanipulation, kontroversiellt. Det finns en rädsla för att tekniken ska låta människan leka Gud, och frågan är då vilken rätt vi har att göra det.

3D-skrivare

Att 3D-skrivare finns bland den just nu hetaste nya tekniken bör inte ha undgått någon. Det finns snart sagt ingenting som den mycket lovande tekniken inte kommer att kunna användas till, inkluderat medicinska syften. Framtiden utlovar mycket, till exempel möjligheten att skriva ut artificiella organ, men där är vi inte riktigt än. Däremot fungerar tekniken redan nu mycket väl för att skriva ut proteser. Närmast härnäst står kapaciteten att skriva ut skräddarsydda piller som innehåller precis de mediciner som specifika sjukdomstillstånd kräver. Att behöva äta mängder av tabletter varje dag är en realitet för många med olika sjukdomar vilket snart kan vara ett minne blott.

Robotkirurgi

Att använda sig av robotar vid vissa typer av kirurgiska ingrepp har börjat sprida sig. Det handlar då i första hand om tämligen små ingrepp men sådana som samtidigt kräver enorm precision. En del bedömare menar att robotkirurger helt kan komma att ersätta läkare. Som det ser ut nu är de dock bara hjälpredor, om än väldigt viktiga sådana.