Menu

Hur förbereder du dig inför en hårtransplantation

Hårtransplantationer kan få dig att se tio år yngre och göra dig mer attraktiv vilket kan förklara varför allt fler manliga kändisar gör den här typen av ingrepp.

Din hårläkare kommer att behöva förbereda dig för operationen så att du vet exakt vad du ska göra för att få proceduren att gå bättre och om du följer instruktionerna kommer du få ett bättre resultat av ingreppet.

När läkaren ser dig på konsultation vanligtvis ett par veckor före operationen dag kommer du få veta hur operationen kommer gå till och vad som kommer hända månaderna efter ingreppet. För att få ett bra resultat bör patienten ha ett bra givarområde och läkaren går igenom hur hårsäckarna ska plockas ut och sättas in. Operationen kommer att förklaras för dig i detalj så det är färskt i ditt minne innan du gör det slutliga ingreppet.  Det är nödvändigt att du skaffar dig en fullständig bild över eventuella frågeställningar och problem som kan komma under förfarandet.

Du kommer att få konkreta instruktioner för att få din hårtransplantation att bli optimal.  Några av punkterna  på listan kan inverka på ditt liv men de är nödvändiga om du önskar få det bästa resultatet.

Många patienter har frågor om de behöver rakas innan operationen och bland bra kliniker är det inte ett tvång. Däremot är det betydligt lättare att translantera hårsäckar för operationsteamet så resultatet blir bättre om du väljer att raka dig. En del kliniker tar också ut extra om du väljer att inte raka dig. Vårt råd är att du rakar dig.

Du kommer att bli tillsagd att sluta röka på operationsdagen och helst avstå rökning helt tills efter att såren har läkt från operationen.  Rökning gör att dina sår läker långsammare eftersom rökningen hämmar blodet att flöda ut till de hudlager där hårsäckarna finns.

För en rökare kan det vara svårt att göra, men om du slutar röka bara för operationen, kanske det underlättar.  Sedan, när du har gjort det, kanske du vill avvakta med cigaretter eller cigarrer även efter det att hår transplantationen fullständigt har läkt.

Du kan få särskilda riktlinjer för att äta under veckorna fram till hår transplantationskirurgi.  Överdriven alkoholkonsumtion kan vara ett problem och mediciner du måste ta under loppet av att ha ditt hårtransplantation gjort, så du kan bli ombedd att avstå från att dricka tills såren på huvudet har läkt. Du kan även få veta mer information om att ta vissa vitaminer och mediciner.

Din klinik kommer diskutera lokalbedövning om du gör en FUE-behandling. Detta kommer att vara tillräckligt för att hjälpa dig att slappna av och hålla smärta från att vara en del av hårtransplantation förfarandet.  Du kommer bara att känna trycket på din hårbotten och många patienter ser på video under själva operationen som pågår i flera timmar.

Slutligen kommer du att bli tillsagd vad du ska göra efter operationen och hur du tas hem på operationsdagen. Du behöver en keps för att dölja såren under de första dagarna om du vistas ute bland andra människor. Du ska inte själv köra bil själv. Eftersom du behöver ta det lugnt den första dagen eller två. Det kan vara klokt att be någon stanna med dig även om det inte är nödvändigt.

Det är vanligt att kliniker har uppföljningar månaderna efter ingreppet eftersom hår tar tid är många patienter oroliga och det känns ofta tryckt att ha en kontakt där man får det bekräftat att allt är i sin ordning.
Om du följer alla dina läkares rekommendationer, kommer du att vara grundligt förberedd för dig hår transplantationskirurgi och den dagen när operationsdagen kommer. Det är en stor sak för dig, så du kan lika gärna behandla ingreppet med det allvar och förberedelser den förtjänar. Om du vill veta mer kan du få tips och läsa mer om hårtransplantationer på hårtransplantationsguiden.se