Menu

Probiotika – mångsidigt tillskott

Vår kropp är full av bakterier och det är helt i sin ordning. Faktum är att vi inte klarar oss utan våra “goda bakterier”. Det är framförallt i tarmarna vi behöver mängder av bakterier för att vi ska kunna bryta ner mat och tillgodogöra oss näringsämnen. Ibland räcker inte vår naturliga bakterieflora och då är det bra att tillföra probiotika. Ett tillskott av bakterier som som är särskilt nyttiga för oss och som kan överleva i den sura miljö vi har i magen.

När behöver vi probiotika?

Det finns ny forskning som ger stöd för att probiotika kan lindra symtom på depression lika effektivt som magproblem. Det visar att det faktiskt finns en tydlig koppling mellan det som sker i våra tarmar och verksamheten i hjärnan. Det återstår dock mycket forskning innan man kartlagt dessa samband ordentligt. Probiotika kan även vara bra när vår normala tarmflora av någon anledning förändrats så att den inte fungerar optimalt. Detta kan hända på grund av magsjuka men även när vi tar antibiotika och viktiga bakteriestammar försvagas. Då tar man probiotika, antingen som vanligt kosttillskott eller som ett läkemedel man kan få utskrivet på recept. Man ska dock vara medveten om att det finns många olika typer av probiotika och att alla inte är lika effektiva.

Probiotika i mat

Probiotika kan ha en gynnsam effekt på kroppens bakterieflora och ger många positiva effekter. En del av dessa är ganska oväntade, som ett sexlivet kan förbättras. Kanske borde de sälja probiotika på vuxen.se där man är experter på allt som hjälper människor till njutning? Det är dock inte nödvändigt att köpa särskilda läkemedel eftersom goda bakterier finns i många vanliga födoämnen. Särskilt fermenterade livsmedel som äppelcidervinäger, vissa ostar, surkål och kultiverade mjölkprodukter är rika på probiotika. Man kan även köpa till exempel juice och yoghurt med en tillsats av välgörande bakterier om man vill få i sig en extra dos. Det är alltså inte särskilt svårt att få i sig probiotika genom en vanlig och välbalanserad kosthållning.