Menu

Så kan parfymer lyfta ditt välmående

Ett mycket intressant fält inom medicinsk forskning är hur angenäma dofter påverkar oss. De flesta tycker ju om när något doftar gott, men att doften faktiskt påverkar vår hjärna är det färre som vet om.

Genom att omge dig med dofter du gillar kan du faktiskt lyfta ditt mående. Visste du att det just nu pågår forskning om hur doften av bebisar kan hjälpa mot depression? Man arbetar just nu med att undersöka om det är möjligt att ta fram en nässpray med just den doften. Att bara använda en favoritparfym, till exempel från populära Marc Jacobs som har ett brett utbud av olika dofter, kan påverka din hjärna positivt. I nästa stycke ska vi gå in djupare på vad som händer i hjärnan när du utsätts för en doft du gillar.

Ditt viktiga luktsinne

Ditt luktsinne är viktigare för dig än du tror. Utan det kan du till exempel inte känna smaken av mat eller ana en fara som till exempel brand. Visste du att ett dåligt luktsinne ökar risken för depression i värsta fall?

I våra kroppar finns 30 000 000 luktceller som kan stimuleras. När stimulans sker går en signal direkt till hjärnan där det limbiska systemet aktiveras. Det är detta system i hjärnan som sköter våra känslor och minnen. När du vet om det är det inte så svårt att förstå varför vissa dofter får oss att känna tillfredsställelse och vissa får oss att känna obehag. Kanske har du ett minne som för alltid är sammankopplat med en doft? Det beror på ditt limbiska system. En vanlig doftsammankoppling är till exempel att du omedelbart tänker på jul när du känner doften av pepparkakor, apelsiner och hyacint.

Utnyttja ditt luktsinne för att må bättre

När du nu lärt dig om hur hjärnan reagerar på dofter är det lätt att börja utnyttja luktsinnet till din fördel. Använd till exempel en parfym som du bar när du gjorde något roligt. På så sätt får du återuppleva de positiva känslorna som du hade då. Visst låter det fantastiskt att din favoritparfym faktiskt kan få dig att må bättre? Det finns också dofter som de flesta reagerar likadant på. Eterisk olja av lavendel har till exempel visat sig främja sömnen hos många. Det kan därför vara bra att tända ett doftljus med den doften strax innan sänggående. Det finns också olika linnesprayer med lavendeldoft som du kan spraya direkt i sängen för en god natts sömn.